Hasbihal Dergisi Üçüncü Sayısı “Gönül Coğrafyamız” Kapak Konusuyla Çıktı!

07.02.2019
1.484
A+
A-
Hasbihal Dergisi Üçüncü Sayısı “Gönül Coğrafyamız” Kapak Konusuyla Çıktı!

Hasbihal’in bu sayısında özgün bir kapak tasarımı kullanıldı. Görselde Mostar ve İstanbul’un merkeze alındığı bu sayının kapak yazısını Bekir Salih Yaman kaleme aldı.

Dergimizin üçüncü sayısında, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Anabilim Dalı’nda görev yapan Doç. Dr. Bülent Şenay ile “Düşünce Dünyasındaki Konumumuz” üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik. İslam’ın asli amacının muvazenesini kaybeden insanı merkeze çekmek olduğunu vurgulayan hocamız, Anadolu merkezli düşünce dünyasından söz ettiğimiz söyleşimizde özellikle altı hususu dile getirdi. Bunlar: Dinde aşırılık, vahyin üst evrensel dili, vicdanlara hitap, şer’i hümanizma, adalet ve zulüm diyalektiği, insanlığın akışı içerisindeki yerimiz.

Bir dönem TDV Yurtdışı Koordinatörlüğü yapmış Mikail Çolak bu sayımızda “Asılı Kalan İtibar” başlığıyla Gana’da başından geçen anılarını bizimle paylaştı. Mikail Çolak anılarında, Gana’da esir alınan insanların çektikleri eziyetleri, o acılı hatıraların geçtiği Cape Coast Kalesi civarında bizlere anlattı.

Coğrafyamızın maneviyatını oluşturan, birlik ve beraberliği sağlayan en önemli etken olan tasavvuf da, Ertuğrul Hacıoğlu tarafından bu sayımızda Gönül Coğrafyamız çerçecesinde işlendi.

Semih Altundal, özellikle mimari sanatımızdan ve onun koca bir coğrafyaya etkisinden bahseden “İmar ve Coğrafya” başlıklı yazısıyla dergimizde aldı.

Dergimizde gelenek haline gelen ve Hüseyin Bilgin kardeşimizin kaleme aldığı “Hasbihal Çay Ocağı” bu sayımızda da bizlerle. Çay Ocağı’nın büyüğü Tuğrul Abi bizlere bu defa fikir ve bilinçten, kendi tarihimizi bilmekten bahsetti.

Zeynel Abidin Saka kardeşimiz de bu sayıda “Bir Alamet-i Farika” isimli eserinde bizlere, insanın vicdanından uzaklaşarak ve onu unutarak düştüğü çıkmazı, fıtrata aykırı davranışının zararlarını anlattı.

Sunucu ve şair, şu anda da Radyo 7 kanalında sunuculuk yapan Mehmed Zeyd Yıldız “İstanbul’un Gözü Kara Bu Gece” isimli şiiriyle bu sayımızda bizlere destek verdi.

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Arap Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nda öğretim görevlisi olarak görev yapan Muhammed Faruk Çakır hocamız da bize bu sayıda “Aşığa Sitem” isimli, aruz ölçüsü kullandığı şiiriyle dergimizde yer aldı.

Üsame Balıkçı arkadaşımız da aruz ölçüsü kullandığı “Ansız Olmaz” adlı şiiriyle dergimize renk kattı.

Murat Ulucan kardeşimiz “Gece” isimli şiiriyle, Seda Ceylan Asrak hanımefendi “Uzlet” şiiriyle, Ceren Albayrak hanımefendi “Biryan” şiiriyle, Merve Tunç hanımefendi “Sordular Sakiye” şiiriyle ve Servan Erdinç kardeşimiz de “Sen Portakal Gülümsüyorsun” isimli şiiriyle dergimizde yer aldı.

İlk iki sayımızda bizlere öyküleriyle destek veren Özgül Yaşar hanımefendi bu sayımızda da “Çınar Ağacındaki İsim” adlı öyküsüyle dergimize katkı sağladı.

İlknur Öztürk hanımefendi “Soluğuma Emanet Soluklar” adlı öyküsüyle bir doktorun ‘yaşatmak’ için çektiği çileleri bize anlattı.

İlk iki sayımızda bize eserleriyle destek veren Ecenur Kaya da bu sayımızda “Edebiyatın Kimliği Üzerine Mektuplar” başlıklı yazısıyla dergimizde yer alıyor. Cemal Şakar’ın “Edebiyat Ne Söyler” isimli eserinden yola çıkarak kaleme alınan bu yazıda Ecenur Kaya, güzel ve ahlaki olandan bahsederken, edebiyattaki benlik duygusu ve modernizme de eleştirilerinin merkezine almakta.

Zeynep Deniz hanımefendi “Bitmeyecek Olan Hüznüme” başlıklı yazısıyla içimizden bir feryadı dile getirmekte.

İlk iki sayıda şiirleriyle dergimizde yer alan Beyza Aslan, bu sayımızda “Serzeniş” başlığı altında türküden ve Mihriban’dan söz açmakta.

Feyza Bayram “Toprak ve İnsan” isimli eserinde toprağın dilinden yazmakta ve ikinci sayıdan tanıdığımız o eleştirel yazı dilini yine bizlere sunmakta.

Lütfullah Hamidi “Eski Köye Yeni Adet” isimli yazısında Batı kültürünü kabul eden ve yozlaşan insanımızı eleştirirken, Oğuzhan Kara “Zamane Yaşlıları” adlı yazısında huysuz büyükleri eleştirilerinin odağına koyuyor.

“Ayna” isimli yazısıyla dergimizde yer alan Mehmet Ali Keskil kardeşimiz ise yazısında bizlere, ‘Diriliş Eri’nden bahsediyor.

Hasbihal Dergisi, arka kapağında ilk iki sayıda hat yazılarına yer vermişti. Bu sayıda ise dergimiz arka kapağını Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk-İslam Sanatları Anabilim Dalı’nda görev yapan, Prof. Dr. Hicabi Gülgen’in bir çalışması olan ebru ile süsledi.

Üçüncü sayımız hazırlanırken aynı zamanda dergimiz için bir de internet sitesi açtık. hasbihaldergi.com isimli sitemiz okuyucuların hizmetine açılmıştır.

Tanıtım Bülteni

Abdurrahman Güzel
Abdurrahman Güzel
Emekli şair, bizdenbiri'nde emekçi, Ankara Üniversitesi'nde edebiyat talebesi ve şu kısa hayat yolunda garip bir seyyah... Bana abdurrahmanguzel@outlook.com.tr mail adresinden ulaşabilirsiniz.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.