Babacığım Bu Hikâye Aşırı Saçma

Onur UZER
Sosyolog- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Doktorantı - Kent Öyküleri, Toplumsal Bakış, Kıyı Köşelere Yazar
07.02.2019
835
A+
A-

Geçtiğimiz günlerde Turkcell, 8-12 yaş arası çocukların dijital dünyadaki tehlikelerin farkına varmalarını ve fırsatları daha iyi değerlendirmelerini sağlamak, kendilerini korumayı öğretmek ve bu yollarla da çocukları dijital dünyaya hazırlamak amacıyla DQ Enstitüsü işbirliğiyle “Dijtal Zeka DQ” projesini hayata geçirdi. Bu proje ile ‘Kırmızı Başlıklı Kız’ dijitalleşen dünyanın çocuk bakış açısı üzerinden yeniden yorumlanması ile yeni bir reklam filmi yayınlandı.

Hikâyenin, bilinen hâli 19. yüzyılda Grimm kardeşler’in Alman köylerinde topladıkları masallardan derlenip yazıya geçirilmiştir; bir avcının kurdun karnını yarıp büyükanneyi ve kırmızı başlıklı kızı kurtarmasıyla son bulur. Masalda işlenen tema, yasaklanmış bir şeyi yapmanın cezasıdır. Ormanda oyalanması yasaklanan kız, bu yasağa uymadığı için cezaya uğrar. Çocukların tanımadıkları kişilerle konuşmaması gerektiği şeklinde bir ders verilir. Yayımlandığı günden bu yana sözlü edebiyatın unsuru olan ve pek çok dilde evrensel bir yer edinen masalın çağımıza uyarlanmış hali reklam filminde oynayan çocuğun metaforik ve dijital söylem diliyle ekrana yansımıştır. Reklam filminde babasının uykudan önce kızına elindeki kitaptan okuduğu masal şöyle başlar:

“Kırmızı başlıklı kız büyükannesini ziyaret etmek için ormanda yola çıkmış, eve vardığında onun yerine yatanın kötü kalpli kurt olduğundan hiç mi hiç haberi yokmuş. Kırmızı başlıklı kız diye anlatmaya devam ederken kızı araya girip, ya babacığım ya bu hikâye aşırı saçma der. Bak bence şöyle olması diyerek kendi dünyasının kırmızı başlıklı hikâyesini anlatır; ‘Kırmızı başlıklı kız büyükannesinin yanına gelince şüphelenmiş. Hemen tabletini çıkarıp fotoğrafını çekip, görsel arama yaptırmış. Çıkan sonuçlardan büyükannesinin yerinde yatanın kötü kalpli kurt olduğunu anlamış ve hemen oradan uzaklaşmış. Navigasyonu açmış, evine giden en kısa yolu bulmuş. İyi geceler diyerek uykuya yönelir. Babası şaşkınlığını koruyamayıp öylece kala kalmıştır”

Turkcell, reklam bitiminde ‘şimdiki çocuklar her şeyi değiştirmek için geliyor, Turkcell Dijital Gelişim Projesiyle çocuklarımız interneti daha doğru kullanıyor, daha güvenli, daha verimli vakit geçirmeyi en eğlenceli yoldan öğreniyor’ mesajı vererek projenin tanıtımını yapmaktadır. Çocuk ve Haklarını Korumu Platformu, tarafından düzenlenen “Çocuk İstismarında Önleme Çalışmaları” bilgilendirme toplantısında paylaşılan araştırmaya göre çocuklar, kendilerine ya da başka birine ait akıllı telefon, tablet veya bilgisayarda günde ortalama 2,7 saatlerini internette harcıyor. Çocukların yüzde 18’i internette hemen hemen hiç vakit geçirmiyor. Ebeveynlerin yüzde 60’ı çocuklarının internete girişine sınırlama getirdiğini ve ortalama 2 saat 11 dakika kullanmalarına izin verdiğini ifade ediyor. İnternetin doğru kullanımı, verimli zaman geçirme, dijital dünyadaki tehlikelerden uzak durması adına Kırmızı Başlıklı Kız reklam filmi ile Turkcell’in öncülüğünde ‘Dijital Zeka DQ Projesi’ tüm ebeveynler ve çocukları ilgilendiren önemli bir çalışma olmuştur.

İzlemeyen ve tekrar izlemek isteyenler için:

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.