Yaşam Kalitelidir; Peki Hangi Kentlerde?

Onur UZER
Sosyolog- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Doktorantı - Kent Öyküleri, Toplumsal Bakış, Kıyı Köşelere Yazar
22.03.2019
945
A+
A-

Global piyasaların lider insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer’ın (Mercer Make Tomorrow, Today) beş kıtada 231 şehri kapsayan küresel araştırması ‘Yaşam Kalitesi Araştırması 2019’ sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. 2019 dünyanın yaşam kalitesi en yüksek şehri Viyana oldu.  Sıralamada Zürih ikinci, Auckland, Münih ve Vancouver üçüncü sırada yer alırken, İstanbul 130’uncu sırada kendine yer buldu. İstanbul, bu sene yükseliş gösteren şehirler arasında üçüncü sırada yer almaktadır. Bağdat, hala son sırada yer almasına rağmen hem güvenlik hem sağlık hizmetleri açısından kentte ciddi iyileşme görülmektedir.

Tüm dünyada 44’ten fazla ülkedeki 23 bin çalışanı ile 130’dan fazla ülkede faaliyet gösteren ve şirketlerin değişen işgüçlerinin sağlık, varlık ve kariyer alanlarındaki ihtiyaçlarını yönetmeleri için teknoloji odaklı çözümler sunan ve danışmanlık veren Mercer’ın her yıl merakla beklenen ‘Yaşam Kalitesi Araştırması’ 231 şehri kapsayan ve 10 ayrı kategori arasında gruplanan 39 faktöre dayandırılarak analiz edilmektedir. Mercer’ın ‘Yaşam Kalitesi Araştırması’, dünyada bu alandaki en kapsamlı çalışmalarından birisi olması açısından dikkat çekmektedir.

New York baz alınarak gerçekleştirilen Mercer Yaşam Kalitesi Araştırması’nda Avusturya’nın başkenti ve en büyük şehri Viyana, önceki yıllarda olduğu gibi liderliğini korumaktadır. İkinci sırada İsviçre’nin en büyük kenti Zürih yer alırken, onu Yeni Zelanda’nın kuzey adasında yer alan Auckland ve Almanya’nın en büyük üçüncü şehri Münih ve son 10 yıldır Kuzey Amerika birinciliğini devam ettiren Vancouver izlemektedir. 100 puana sahip referans şehir New York, sıralamada 44’üncü basamakta yer alırken, suç oranındaki düşüş ve son on iki ayda terör olaylarının yaşanmaması sebebiyle İstanbul bir önceki araştırmaya göre 4 basamak yükselerek 130’uncu sıraya yerleşmektedir. İstanbul, araştırmanın bu seneki sonuçlarına göre, San Juan ile birlikte sıralamada en çok yükselen şehirler arasında üçüncü sırada bulunmaktadır. Araştırmaya Türkiye’den İstanbul dışında bir şehir girememektedir. Bunda İstanbul’un mega kent olması, ulusalararası ticaret hacmi ve kültürel, sosyal gelişmişliğinin yaşam kalitesine etkisi ile yakından ilişkilidir. Aynı araştırma da İstanbul dünyanın en pahalı 67. Şehri olarak belirlenmektedir.

Mercer Yaşam Kalitesi Araştırması’nda bu yıl şehirlerin iç istikrarını, suç oranlarını, hukukun uygulanmasını, kişisel özgürlüklerin kısıtlanmasını, diğer ülkelerle ilişkileri ve basın özgürlüğünü analiz eden ayrı bir kişisel güvenlik sıralaması da sunmaktadır. Kişisel güvenlik, kentlerin birincil hizmet politikası anlamına gelmektedir.

Yaşam Kalitesi Araştırması’nın güvenlik sıralamasına göre, Dünyanın en güvenli şehri Lüksemburg olurken, onu Helsinki, Basel, Bern ve Zürih kentleri takip etti. 197’inci St. Petersburg ve 200’üncü Moskova ise bu yıl Avrupa’nın en az güvenli şehirleri arasında yer almaktadır. Batı Avrupa’da 2005 ile 2019 yılları arasındaki en büyük düşüşler son yıllardaki terörist saldırılara da bağlı olarak Brüksel 47’inci, küresel finansal krizin ardından ekonomik ve siyasi çalkantılardan toparlanması ağır giden Atina ise 102’inci sırada bulunmaktadır. Bağdat ise en güvensiz şehir olarak son sırada yer almaktadır.

Şehirler kendi hikâyelerini yaşarken, sağlık ihtiyacını karşılayan, eğitim ve güvenlik hizmetlerini, sosyal ve kamu politikalarını düşünüp toplumun ve şehirlerin yaşam kalitelerini artırdıkça kendi kimliklerini bulabilirler. 

Not: Mercer Make Tomorrow, Today (Yaşam Kalitesi Araştırması 2019) detaylı incelemek için, (Bkz. https://www.mercer.com.tr/basin-odasi-haberler/2019-yasam-kalitesi-arastirmasi-sonuclari.htm)

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.