Ekrana Kültür-Sanat Yansıdı: Yeniden TRT 2

Onur UZER
Sosyolog- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Doktorantı - Kent Öyküleri, Toplumsal Bakış, Kıyı Köşelere Yazar
27.02.2019
1.144
A+
A-

Türk Radyo Televizyon Kurumu tarafından 1986 yılında Türkiye’nin ilk kültür ve sanat kanalı olarak TRT 2 yayın hayatına başladı. İlk defa İngilizce haber bülteni yayınlanıyor, Ressam Bob ile ekranda resim sevdiriliyor, Pop Saati, Akşama Doğru gibi eğlence programları yayınlanıyor, farklı belgeseller, dünya sinemasından filmler gösterime giriyordu. Kanal her gece 01.00 da İstiklal Marşı ile kapanıyordu. TRT 2, TRT GAP ile 2001 senesine kadar ortak yayın yapmış, kültür sanat haberlerinin azalmasıyla yayın frekanslarını TRT Habere bırakarak yayından kaldırılmıştır.

Şubat ayının sonunda tüm kültür sanatseverlerini heyecanlandıran açıklama TRT Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Eren’den geldi. TRT 2 kanalı 22 Şubat 2019 saat 20.00’da yayın hayatına başladı. Eren, yoğun çalışmalar sonucunda kanalı yayına hazırladıklarını ve içerikle ilgili şunları söyledi: “ TRT 2, sinemadan müziğe, resimden edebiyata, tarihten felsefeye kadar birçok alanı konu alan yapımları izleyiciyle buluşturacak. Biz TRT 2’de nefes alacağımız huzur ve sükûnet duyacağımız programlar oluşturduk. Yayın yelpazesinde kültür, sanat, tarih, sinema, felsefe, edebiyat, müzik ve tiyatro alanlarından içeriklerle güncel kültür-sanat haberleri yer alacak. TRT 2, kültür sanatın tek kanalı olacak. Kolay bir süreç değildi şüphesiz. Kapsamlı derinliği olan, bizim dilimizi, bizim geçmişimizi, gelecek kuşaklara aktaracağımız işlerle kanalın akışını oluşturduk. Yapacağımız programlarda, İbn Haldun, İbn-i Arabi, İbn-i Tufeyl, İbn Rüşt, Hallac-ı Mansur, İbn-i Sina, Feriduddin Attar, Şihabettin Sühreverdi, Yunus Emre, Dede Efendi, Mevlana gibi kültür sanat yolculuğumuzda bize mihmandarlık yapan nice değerli örneklerimiz var. Bu değerlerimizin yanı sıra Descartes, Spinoza, Goethe, Bacon, Kant, Shakespeare gibi farklı kültürlerin isimleri de ekranımızda olacak.”

‘Türkiye’de Televizyon Yayıncılığının 30. Yılı’ adlı eserdeki bilgilere göre, 1998’de TRT 1’in eğitim, kültüre yüzde 38,9, TRT 2’nin ise yüzde 21’dir. Haziran 1998’ de TRT İzlenme Durumu Kamuoyu Araştırmalarına göre, Türkiye’de her 100 kişiden 96’sının mutlaka televizyon izlediği, TRT 2’nin tüm kanallar arasında yüzde 3 oranla en çok izlenen 9. Kanal olduğu görülmektedir. Aynı araştırmaya göre en çok izlendiği saat dilimi ise 21.00 – 01.00 arasıdır. 2006’da kültür programları oranı toplam yayınların yüzde 31,4’ünü kapsamıştır.

TRT 2 yenilenmiş formatıyla yayın hayatına başladı. ‘Eskici’ programında Türkiye’nin eskicilik kültürüne yolculuğa çıkacak, ‘Aykut Köksal Mimarlık Söyleşileri’ ile mimarlık dünyasının güncel konularını tartışacak, ‘Destansı Kareler’ programıyla da Erzurum’da cirit, İzmir’de nazar boncuğu, Kütahya’da çini gibi özgün temalarla yaşamsal ve kültürel değerlere dokunacaksınız. Resme ilgi duyanlar için ‘Bir Resim Bir Hikaye’ programında ressamlar ve eserleri değerlendirilecek. Tarih, Edebiyat, Felsefe söyleşileri de kültürel bir atmosferi teneffüs etmenize vesile olacak.

Şimdi elinize kumandayı aldığınızda TRT 2 kanalıyla kültür sanat yolculuğunuza çıkın. Bernard Shaw’ın dediği gibi “Sanat var olmasaydı, gerçeğin kabalığı dünyayı katlanılmaz kılardı” Dünyayı katlanır, keyifli, faydalı geçirmek dileğiyle…

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. bir dost dedi ki:

    yüreğine sağlık.